Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vámpírkultusz

2008.03.17

A vámpírkultusz

„Ha a véráldozat sem volt elég,
a világ elől nincs menedék.”

 

(Ákos: Ne fájjon többé)

 

A darkok vámpírokhoz való vonzódása tagadhatatlan. Ez is, mint sok más témájuk, gótikus gyökerekből táplálkozik. A vámpír kedvelők legtöbbje csak a „vámpír irodalom”-ban való elmélyülésig és a „vámpír imidzs” kialakításáig megy el. 33%-uk szerepjátékozott már hosszabb, rövidebb ideig élete során, sokan így kerültek kapcsolatba a vámpírokkal. (AKép szerepjátéknak van asztali és élő változata is. Az improvizációra és a képzelőerőre építő társasjáték, ahol valós és kitalált alakok bőrébe (boszorkány, varázsló, harcos, tolvaj, barbár, gladiátor stb.) lehet belebújni, bizonyos szabályok betartása mellett. A játék három kedvelt színtere: a középkor, a sci-fi világ, és a való világ sötét oldala. A játék nagyfokú olvasottságot, a szabályok ismeretét és történelmi tudást igényel.)
„Sok goth ránéz Drakulára, és nem egy vérszomjas gyilkost lát, akit pokoli bosszú fűt, hanem inkább egy lágyszívű és halhatatlan szenvedélyű, romantikus és stílusos arisztokratát.” (www.whatever.net.au/~amaya/goth/culture/history.htm)

A vámpírok egyszerre testesítenek meg az emberek képzetében démoni, ördögi lényeket és az emberi természet sötét vágyait, a másik oldalról pedig érzékeny, szenvedélyes, szép, halhatatlan, erős és szabad lények. (www.gothics.org/subculture)

 
Az általam készített kérdőívben szereplő kérdésre, miszerint ismer-e olyat, aki koporsóban alszik, a válaszolók 15%-a mondta, hogy igen. Azt feltételezem, hogy az eredmény a darkok közötti tömeges koporsóban alvás miatt alakult így, inkább azt gondolom, hogy az a néhány Kép személy, aki esetlegesen tényleg ezt teszi, közismert.

 
Egyéb extrém, a vámpírizmushoz kapcsolódó, szokásokról a magyarországi szubkultúra keretein belül nincs tudomásom. A külföldi dark/gothic témájú internetes oldalakon foglalkoznak még a „véradás”-sal és a „vérivás”-sal is. A www.gothics.org/subculture című oldalon felhívják a figyelmet, hogy ez a fajta véradás nem egyenlő azzal, mint amikor valaki öngyilkossági szándékkal vágja meg magát. A vér maga, mint erő és hatalom szimbólum, mind az irodalomban, mind a művészetekben, de még a világtörténelemben is többször megjelenik. A vér adása, illetve ivása átültetése a szimbolikusnak a valóságba, az összetartozás kifejezése, ahol a hangsúly inkább a véren van, mint a fájdalmon, amit annak elvétele okoz. Egyfajta mély köteléket képez, erotikus megtapasztalása ez egy másik személy lényegének. Nem ölnek azért, hogy vért ihassanak, önmagukat vagy egy beleegyező donort vágnak meg. Előfordul egyedül és csoportos formában.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Folyt.

(Bloodgoth, 2009.12.28 21:33)

"Nem ölnek azért, hogy vért ihassanak, önmagukat vagy egy beleegyező donort vágnak meg. Előfordul egyedül és csoportos formában."

Figyelmetlen voltál

(BloodGoth, 2009.12.28 21:31)

Szia kedves cianapszula.blogspot.com!
Nem olvastad el rendesen a cikket!
Nem írtam sehol, hogy embereket gyilkolásznak a vérükért. Csak vannak olyan helyek, ahova az ember elmegy és megvágja magát egy pengével, vagy késsel,vagy tőrrel és engedi, hogy a partnere szívjon egy kis vért belőle. Ez a "véradás".
A "vérivás" pedig az, amikor te kezded el szívni egy önmaga által megvágott ember vérét.
Szósincs gyilkolászásról.
Angliában és Amerikában találhatóak ezek a klubbok, akiknek nap mint nap, több ezres vendéglétszámuk van.

nem létezik ez a kultusz

(ciankapszula.blogspot.com, 2009.12.28 17:38)

Csak mondom hogy nincs ilyen hogy vámpirizmus ezt csak egy beteg ember találta ki vanak akik igy öltözködnek de még nem hallottam ojanrol aki embereket gyilkolászik csak hogy kiihassa a vérét ez egy baromság remélem nem sértelek meg ezzel