Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gőzmeghajtás és viktoriánus kor

2009.07.27

    De mit kezdjünk két régi-új fogalmunkkal a steampunk-al és a dieselpunk-al?
    Steampunk vagy “Gőz”-punk (habár vétek lefordítani hiszen az angol változat teljesen visszaadja az életérzést) a késői Viktoriánus korabeli világ egy alternatív valósága.Kép
    Korai steampunk-nak mondhatjuk Jules Verne, vagy H.G. Wells műveit is, melyekben futurisztikus masinák és gépezetek tűnnek fel, többnyire gőzhajtással, vagy a meleg levegő és a különböző gázok energiájának kihasználásával. A legfőbb változás a valós történelem alapján az elektromosság felfedezésének elmaradása, mely egy teljesen új irányba tereli az ismert fejlődés vonalát.

    A társadalom megmaradt az első ipari forradalom szintjén, viszont a technika jóval beelőzte korát - és ez az, ami esszenciáját adja a steampunk-nak. Romantikus egyveleg a szalonok cilinderes úriembereiről és fűzős hölgyeiről, akik már lyukkártyás számítógépeket használnak, légnyomással működő postával küldik leveleiket egymásnak és hatalmas léghajókon utazgatnak szerte a világban.
    A Will Smith által jegyzett Wild Wild West című film is ebben a kategóriában mozog, bármennyire is populáris és hollywoodi produkcióról van szó, a Képszkeptikusok is kénytelenek elismerni, hogy olyan jellemzőket vonultat fel, melyre ráillik a meghatározás.
    De a steampunk alapvetően csak egy hátteret, díszletet vonultat fel a történet mögé, hiszen már tudatában vagyuk annak, hogy a történelem másképpen alakult, így kizárhatjuk a realitás megjelenésének esélyét, és mesévé válik az egész (ezért a mondatért valószínűleg nem leszek a steampunk-rajongók táborának kedvenc blogosa…).

    A fő különbség a steampunk és a cyberpunk között viszont az, hogy míg az előző már biztos, hogy nem valósul meg - hacsak nem egy parallel univerzumban - az utóbbinak még mindig van esélye a realizálódásra, sőt bátran kijelenthetem hogy hatással van jelen korunkban a technikai fejlődés vonalára (ahogy a science-fiction általában véve), hiszen az emberiség vágyait testesíti meg, még akkor is, ha sokszor valós tudományos alapja nincsen.

www.fallout.sfblogs.net

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.