Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ez születeik akkor, ha a rockabillyt összeengedjük a punkkal

2009.07.12

                                                                Psychobilly

    Ez a műfaj valamikor a 80-as évek elején alakult ki Európában, azon belül is Angliában. Érdekes, hogy Amerikában 10 éveg, tehát a 90-es évekig ismeretlen maradt. A hangszerelés igen egyszerű. Általában dob, gitár na és az elmaradhatatlan nagybőgőből áll össze egy banda. Ebből is látszik,hogy az 50-es évek rockabillyje is nagy hatással volt az egész műfaj kialakulására. Sokan összetévesztik a psychobillyt a rockabillyvel, pedig a két stílus teljesen eltér egymástól, mind hangzásukban, mind témájukban. Kép

    A nagybőgőn slap technikával játszanak, ami a húrok kihúzása ("tépése") majd visszacsapása a fogólapra ésKép amely magas, valamint mély csattogó hangot idéz elő. A nagybőgőt gyakran látványosan dekorálják és a felállás középpontjába helyezik, ezzel megjelenését. Itt meg kell említenem Kim Nekroman-t (Nekromantix), aki egy  gyermekkoporsóból csinálta a nagybőgőjét. Látvány kedvéért még egy keresztet is tett a hangszer tetejére. Az ő bőgője összecsukható, ugye a könnyebb szállítás érdekében. Na és persze nem hagyhatom ki Patricia Day-t (HorrorPops) sem, aki gyönyörűen díszített hangszerével játszik a színpadon.

    Dalszövegek általában a halálról, az erőszakról, a horrorról és a szexualitásról szólnak, bár ezeket legtöbbször humorosan tálalják. Végülis az egész stílus lényege a szórakoztatás.

    Külsőségekben is fellelhető a punk rock és a rockabilly hatása. Az előbbire a leopárd minta, a tetoválások és a festett haj, míg az utobbira a két oldalt felnyírt, ún. Elvis-frizura, bőrdzseki a jellemző. Na most ezeket keverjétek szépen össze és megkapjátok a tökéletes psichobilly stylet. A lányok kb. úgy néznek ki, mintha egy pin up poszterről másztak volna le közénk, persze közben betértek egy tetkószalonba és agyon-vissza tetoválták magukat pl.: dobókockákkal, cseresznyemintával, koponyákkal, kártyákkal satöbbi cuccosokkal.

                                               Kép                                              Kép

                                                        

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.